Прокуратурата: Борисов, Кокинов и Найденов не са извършили престъпление при разговора
Прокуратурата: Борисов, Кокинов и Найденов не са извършили престъпление при разговора / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата: Борисов, Кокинов и Найденов не са извършили престъпление при разговора
64608
Прокуратурата: Борисов, Кокинов и Найденов не са извършили престъпление при разговора
  • Прокуратурата: Борисов, Кокинов и Найденов не са извършили престъпление при разговора

Бившият премиер Бойко Борисов, доскорошният градски прокурор на София Николай Кокинов и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов не са извършили престъпление при обсъждането в къщата на Борисов в „Банкя" на делото, водено срещу бившия министър. Това стана ясно от думите на говорителя на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова. Държавното обвинение смята, че пред закона трябва да отговаря единствено този, който нерегламентирано е подслушал разговора между тримата, но не и участниците в него, въпреки дискутираните от тях теми.

Държавното обвинение е преценило, че нито факта, че се обсъжда разследване, нито предварителните изнасяния на мащабна прокурорска проверка, нито изключително вулгарния език, са достатъчно основания за разглеждане на случая от градската прокуратура.

Записите бяха разпространени на 26 април. От тях ясно личи как Борисов е предварително осведомен от Кокинов за резултатите от прокурорската проверка за нерегламентираното подслушване в МВР.

В разговорите се дискутира и какви мерки са взети спрямо основния свидетел по делото срещу Мирослав Найденов. През цялото време разговорът тече непринудено, в приятелска обстановка. Единствено Кокинов е загрижен за професионалния си статус.

Изводът ни е, че не е извършено престъпление от общ характер от някой от участниците в разговора. Това е решението на прокуратурата.

- Румяна Арнаудова, говорител на Софийска градска прокуратура

Месец и половина по-късно прокуратурата отрича тримата участници в него да са извършили каквото и да е престъпление, обясни Румяна Арнаудова.

„Изводът ни е, че не е извършено престъпление от общ характер от някой от участниците в разговора. Това е решението на прокуратурата", обясни Арнаудова.

Най-потърпевш от цялата история е Николай Кокинов. Той подаде оставка като градски прокурор, а по-късно срещу него беше образувана втора дисциплинарка - за уронване на престижа на съдебната власт. От действията на Кокинов се възмути и главният прокурор Сотир Цацаров, който определи като неприятна постъпката на Кокинов да предаде предварително резултатите от проверката на прокуратурата на Бойко Борисов. По случая с незаконното подслушване е възможно още утре бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да се сдобие с обвинения.

Сега обвинението отново напомни, че макар и да липсват данни за фактически извършено престъпление, това не означава, че не трябва да се търси моралната вина.

„Вероятно е укоримо поведение, тъй като копия от всички материали па тази проверка са изпратени на ВСС за присъединяване към образуваното дисциплинарно производство срещу господин Кокинов", каза Арнаудова.

ВСС ще умува дали да отстрани Кокинов от системата изобщо, което ще означава, че той няма да може да си тръгне с 20 магистратски заплати. Образуваното дело за незаконно подслушване пък е изпратено на районната прокуратура, която ще трябва да го работи срещу все още неизвестен извършител.