/ iStock/Getty Images
Ваксините дават възможност да не променяме начина си на живот, дават равенство, което в медицината е много важно. Това каза епидемиологът и съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова пред БНР.

В началото на четвъртата вълна на инфекцията от COVID-19 сме, заяви проф. Кожухарова. По думите й, по наблюдения в останалите европейски страни пикът на вълната се очаква в рамките на 4-6 седмици от началото и после следва бърз спад. Разчитаме да е по-краткотрайна тази вълна в сравнение с предишните, каза проф. Кожухарова. Очакването е на база увеличения брой на хората, които са придобили имунитет.

СЗО: Имунизацията предотвратява тежкото протичане на инфекцията от вариант Делта

В четвъртата вълна са засегнати по-младите хора, между 20 и 29 години. В общия случай заболяването при тях преминава по-леко. Все още няма данни за тежко протичане при деца и при млади хора, с много малки изключения, отбеляза епидемиологът.

Обезпокоително е, че се увеличава броят на хоспитализираните, каза проф. Кожухарова. Вероятно това ще наложи прилагане на планираните мерки, които целят намаляване на рисковете за заболяване на хората, допълни тя.

Ваксината е най-доброто средство срещу инфекциозните заболявания, ваксинацията е най-демократичното средство - еднаква е и за богати, и за бедни. Ваксината е най-недискриминационното средство, заяви проф. Кожухарова.

Кои са факторите, които влияят върху предаването на COVID-19

Заповедта на министъра не е дискриминираща, по-скоро основният проблем е икономически, а не медицински, коментира тя по повод на условията за заведенията. В неизгодна ситуация досега бяха всички, тъй като нямаха право да работят над 50 на сто от капацитета си, но заповедта дава възможност да се работи на 100 процента, ако персоналът и посетителите са ваксинирани или са преболедували, или имат отрицателен ПСР тест, посочи проф. Кожухарова. По думите й, това не е дискриминация, а свободен избор. Заповедта не е разхлабване на мерките, допълни тя.

 
БНР