Няма да остана министър след ротацията, каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Имам усещането, че нямам политическа подкрепа, коментира още той преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване. 

По думите му случаят с „Пирогов“ – финансовият одит, който бе извършен преди няколко седмици, е капката, преляла чашата.

"Именно това политическо мнозинство със своята реакция по мои решения подсказа, че аз трябва да се оттегля. Аз няма да управлявам тази система, която има нужда от реформа, част от тази реформа е смяна на мениджъри, които се доказват като неефективни. Очаквам да се произнесат институции, които са извън нашия вътрешен одит", посочи Хинков.

По отношение на детската болница, той заяви, че готова болница може да се очаква до 5-6 години.

Пред депутатите в здравната комисия, ресорният министър отчете, че проблемите в Спешната помощ са комплексни. Там има нужда от много сериозна реформа по отношение квалификацията на персонала и определянето на статута на работещите в нея. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков на изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване.

Хинков обясни, че в момента има няколко различни класификатора на професиите в Спешната помощ, като даде пример с длъжността лекарски асистент, която се равнява на фелдшер.

„Въобще функциите на всички тези професии не са ясни“, добави той и посочи, че за краткото време, в което е бил на този пост не е успял да реши този проблем.
БТА, БГНЕС