Проф. Димитров: БСП да си партнира с ГЕРБ, а не с ДПС
Проф. Димитров: БСП да си партнира с ГЕРБ, а не с ДПС / netinfo

Част от общинските съветници на БСП, като Мичо Райковски, Христофор Христов, Цветанка Георгиева, Анна Янева бяха от проводниците на политиката на Румен Овчаров за вграждане в модела Софиянски за управление на София. Затова е правилно да не бъдат издигани повече за общински съветници. Така проф. Божидар Димитров коментира препоръката на Дискусионен клуб за социална местна политика към БСП да не се издигат за съветници в следващия мандат 8 души от сегашната група на червените в градския парламент, сред които и самият проф. Димитров.

„Заедно със Софиянски те доведоха София до хала, който наблюдавахме до преди година и половина”, каза директорът на Националния исторически музей. Негативната оценка за неговата работа той си обяснява с нежеланието му да се съобразява именно с политиката на останалите съветници. По думите му не се чувства обиден от препоръката да не бъде издиган за общински съветник в следващия общински мандат, защото и без това не го иска, а и защото се е самоотстранил, заради останалите, които работели по модела Софиянски.

„Напуснах дори ръководството на групата, за да бъде избран Христофор Христов. Опълчих се именно защото ние дойдохме с едни обещания да разгромим модела Софиянски, а се вградихме в него”, допълни проф. Димитров.

Относно твърденията, че подкрепя ГЕРБ той подчерта, че не толкова оказва подкрепа на партията на Бойко Борисов, колкото категорично настоява БСП да си партнира с кметската партия и то в републикански мащаб.

„Той /Бойко Борисов – б.а/ трябва да бъде наш съюзник общо, генерално, имам предвид в републикански мащаб, тъй като е далеч по продуктивно да бъдем в коалиция с ГЕРБ, отколкото с ДПС”, каза проф. Божидар Димитров.