Проектът „И аз имам семейство” ще търси кандидати за приемни родители
Проектът „И аз имам семейство” ще търси кандидати за приемни родители / снимка: Impact Press Group, архив
Проектът „И аз имам семейство” ще търси кандидати за приемни родители
47914
Проектът „И аз имам семейство” ще търси кандидати за приемни родители
  • Проектът „И аз имам семейство” ще търси кандидати за приемни родители

През следващите две години около 600 деца без родители ще бъдат настанени в приемни семейства, благодарение на проекта „И аз имам семейство”, реализиран от Агенцията за социално подпомагане със средства по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Проектът беше представен от неговия ръководител Даринка Янкова, заместник изпълнителен директор на агенцията, в присъствието на представители от 82 общини, партньори в проекта.

За първи път във всяка област у нас ще бъде създадена комисия по приемна грижа, която ще одобрява кандидатите за приемни родители, а всяка община ще има свой екип от социални работници, които ще работят с приемните семейства.

Проектът „И аз имам семейство” ще търси кандидати за приемни родители и по този начин ще създаде условия за заместваща грижа за децата, и ще даде възможност за заетост на безработни хора. Приоритетно ще се търсят семейства за децата от 0 до 3 години и децата с увреждания. За всяко дете до 3 години, настанено в приемно семейство, ще бъдат осигурени по 260 лева месечно, като допълнителна издръжка. Целите на проекта обясни ръководителят му Даринка Янкова.

„Поставяме си амбициозната цел да специализираме професионалните приемни семейства за деца от 0- до 3-годишна възраст, да специализираме професионални приемни семейства за спешен прием на бебета, както и да развием приемна грижа за децата с увреждания, да подкрепим професионалните приемни семейства, за да осигурят терапевтираща среда за децата с предизвикателно поведение”, обясни тя.

Една от целите на проекта е откриването на 500 нови приемни семейства. Те ще бъдат доброволни и професионални. Ще бъде изградена и мрежа от форми за подкрепа на приемните семейства след настаняването на приемните деца. В края на 2013-а ще бъде готов и финансовият стандарт за услугата приемна грижа, който ще даде възможност за превръщането й в делегирана от държавата дейност.