Продължава разчистването на зоната около взривените складове
Продължава разчистването на зоната около взривените складове / снимки: Областна администрация - Ямбол

Специалните сили на Сухопътни войски ежедневно разширяват прочистваната от взривни остатъци зона, съобщават от Областна администрация - Ямбол. Специална тактическа група, Специална инженерна група, с основна задача работа в еднокилометровата зона на склада на завода на „Берета трейдинг", и две групи за визуално разузнаване от по 50 души, които са в останалата двукилометрова зона, работят по ликвидиране последствията от взрива в складовете в района на село Лозенец.

Районът на водосбора и помпената станция за Стралджа, Атолово, Лозенец, Воденичане, районът до хижа „Люляк", около газокомпресорната станция, вчера са огледани и прочистени от боеприпаси и взривни остатъци от екипите на Сухопътни войски.

По информация от полк. Иван Сяров, началник на Специалната инженерна група, от 8.30 тази сутрин се маркират отломки и прочистват няколко основни зони: гробищният парк на село Лозенец, черешова и бадемова градина в зоната за сигурност, лозовите масиви северно от Лозенец.

Действа се максимално бързо и максимално щадящо площите и насажденията. След прочистването на района предстои комисия, сформирана от Министерството на земеделието, да направи оценка на засегнатите от взривовете земеделски площи, информира областният управител на Ямбол Димитър Иванов. Той се срещна с част от земеделските производители, които имат площи в зоната за сигурност, за да разясни мерките, които се вземат от държавата, информират от Областна администрация в Ямбол. Уточнени са собствениците и видовете култури в зоната.

Продължава разчистването на зоната около взривените складове
netinfo

Силна експлозия избухна около 14.40 ч. на 5 юни в склад за обезвреждане на боеприпаси, който се намира между пътен възел Петолъчката и стралджанското село Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични по-малки експлозии.

18 души са пострадали, като част от тях са настанени в здравни заведения. Трима души бяха обявени за мъртви, след като сапьори успяха да огледат епицентъра на взрива. Работниците били на смяна именно в склада, който се взриви.

Заради инцидента беше осигурена трикилометрова зона за безопасност. Евакуирано беше село Горно Александрово и част от село Лозенец. По думите на Десислав Делев, собственик на фирмата „Берета Трейдинг", която стопанисва склада за боеприпаси, няма опасност за живота на хората от региона, тъй като в склада никога не е имало и в момента няма отровни вещества.

Други новини от Сливен