Присъдата за убийството на Чората ясна в четвъртък
Присъдата за убийството на Чората ясна в четвъртък / Sofia Photo Agency
Софийският военен съд ще се произнесе с присъда по делото за убийството на Ангел ДимитровЧората в четвъртък. Делото се гледа отново, след като на 20 февруари тази година Военно-апелативният съд отмени присъдите на петимата обвиняеми и даде делото за преразглеждане поради промени в обвинителния акт.

Прокуратурата поиска от съда по 18 години затвор за петимата обвиняеми. От своя страна защитниците на Янко Граховски и Георги Калинков поискаха оправдателни присъди. Близо половин година магистратите разглеждат делото и събират доказателства, които да обосноват крайната присъда.

На вчерашното заседание като писмено доказателство беше приет тефтерът на покойния благоевградски лихвар Васил Горчев – Васко Кьоравия, за който бащата на Чората – Райчо Димитров, твърдеше, че съдържа имената на подкупни полицаи, сред които и предполагаемите убийци на сина му. Оказа се, че в тефтера се съдържат и различни по стойност цифрови и валутни знаци, чрез които Кьоравия е отбелязвал сумите на своите длъжници.

Чората бе убит на 10 ноември 2005 година в Благоевград по време на полицейската операция „Респект”. През ноември миналата година съдът осъди на 19 години затвор майор Мирослав Писов, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски – на по 18 години лишаване от свобода. Делото отново се гледа на първа инстанция от Софийския военно-окръжен съд, след като на 20 февруари тази година Военно-апелативният съд отмени присъдите им и върна делото за ново разглеждане на първа инстанция.