/ DarikNews
Парламентарните комисии по труда и социалната политика и по бюджет и финанси приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година. Основната цел на проектобюджета на Държавното обществен осигуряване за следващата година е да защити доходите на осигурените и пенсионерите в условията на тежка икономическа несигурност, като това да не се случва като компрометираме финансовата стабилност на системата, както и за сметка на скоростта, с която българската икономика се възстановява в шока от COVID пандемията, заяви заместник -министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при представянето на законопроекта.

Тя посочи, че затова не е предвидено увеличение на осигурителните вноски , запазва се размерът на максималния осигурителен доход. Отразени са поетите в управленската програма на правителството ангажименти за по-висока минимална работна заплата и за по-висок минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се.

В резултат общият размер на приходите нараства с близо 744 млн. лева, като в сравнение с 2020 година се очаква ръст на приходите с близо 9,6 процента. Изпълнението на ангажиментите към възрастните хора стои в сърцевината на заложената в проектобюджета амбициозна програма по разходи. Увеличението на разходите се дължи на мерките за пенсиите, сред които заложеното увеличение от 1 януари 2021 г. на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева месечно (увеличение с 20 на сто). От 1 януари 2021 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1200 лев на 1440 лв. (увеличение с 20 на сто).

Предвижда се от 1 юли 2021 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г., да се осъвременяват с 5 процента. През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв. В проектобюджета е заложено минималният дневен размер на обезщетението за безработица да е 12 лв., а максималният дневен размер да се запази в размер на 74,29 лв.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст - 380 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв.; Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - 420 лв.; Запазва се максималният осигурителен доход за всички осигурени на 3 000 лв.; 300 милиона лева са предвидени за мярката 60/40.

Светлана Ангелова от ГЕРБ съобщи, че от парламентарната група на ГЕРБ ще предложат промяна в Кодекса за социално осигуряване, с която пенсиите на бивши военни и полицаи, които са се възползвали от ранното пенсиониране, да бъдат преизчислени и да се вдигнат от 1 септември 2021, а не от 1 януари 2022 година. Изчислението на намалението на първата пенсия ще е за тези, които ще имат и втора пенсия от частните фондове.

Калин Поповски от "Обединени патриоти" каза, че групата подкрепя бюджета, като, по думите му основната разлика с бюджета от миналата година е по-големия трансфер от националния бюджет, което се прави с цел да се подпомогнат хората с най-ниски доходи в пандемията. Весела Лечева от БСП каза, че групата няма да подкрепи бюджета, защото принципите на осигурителната система се опорочават със заложените мерки и се буди недоверие у гражданите да участват в нея. Увеличението на пенсиите е несправедливо и не решава проблема между старите и новите пенсии, смятат от БСП. Георги Гьоков определи бюджетите на държавата и на ДОО като безразсъдни, защото според него правителството раздава пари като за последно и без мисъл за бъдещето, на принципа "след мен и потоп".

"Някои десни стратези се опитаха да нарекат бюджета ляв и социален, но в безразборното и безефективно раздаване на пари няма нищо ляво и социално и дори бившите министри на Борисов го определят като предизборен и разочароващ", заяви Гьоков. В приходната част най-възмутително е, че размерът на максималния осигурителен доход остава 3000 лева, традиция е да се облагодетелстват високодоходните групи, неадекватна е и разходната част , която показва, че няма радост за майките, за безработните , за пенсионерите, защото няма преизчисляване на пенсиите, допълни народният представител. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" също разкритикува параметрите на бюджета за максималния осигурителен доход, майчинството и обезщетението за безработица, както и това, че се правят предложения, необсъдени със социалните партньори, с които се покриват недъзите на частните пенсионни фондове.
БТА