Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, издигната от най-голямата по численост парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

В президентството представители на „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ-СДС влязоха заедно. По време на връчване на мандата присъстваха Теменужка Петкова, Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева, както и Николай Денков и Кирил Петков.

радев мандат
Георги Димитров

Пред Радев Теменужка Петкова, която е зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС заяви, че кандидатът за премиер Габриел е един безспорен авторитет и политик с изключително добра репутация. "Смятаме, че това е една достойна кандидатура", обяви Петкова.

"Имате седем дни за структура и състав на кабинет", каза Радев. "Приемам мандата с чувство за отговорност", заяви Габриел при получаване на мандата. Мария Габриел има срок от 7 дни да върне папката с мандата на Радев.

На излизане от президентството Габриел посочи, че имат нужда от максимално кратко време. "Седем дни е срок, който не приемам. Трябва в максимално кратко време да изчистим нещата.
Надявам се в следващите 24 часа да финализираме споразумението, нямаме различия за приоритетите на страната", подчерта Габриел.

"За нас е важно всичко да бъде изговорено и много ясно да излезем с позиция, която казва, че ние сме заедно и имаме принципи", коментира тя. "Ние нямаме различия по отношение на приоритетите за страната, но и приоритетите и реформите да вървят рака за ръка", допълни Габриел.

Ясно е, че в пакет трябва да вървят, както споразумението – видяхте текста, той е достатъчно ясен и конкретен, така и съставът на Министерския съвет. Това коментира пред журналисти министър-председателят в оставка Николай Денков след връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел.

Денков каза, че до 17 март от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не са имали яснота дали ще бъде подписано споразумението. "Всъщност вчера ни беше казано, че няма да бъде подписано. Сега вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано, ако трябва, ще доуточним още текстовете и можем да погледнем и състава на правителството", обясни Денков.

По думите му разбирането на ПП-ДБ е, че споразумението и съставът на правителство трябва да бъдат подписани заедно. "Това, което мога да кажа, е, че сутринта, това, което беше представено като проектосъстав, ние го виждаме за първи път. В този вид то за нас е неприемливо, така че тепърва ще обсъждаме и този списък", заяви Денков по повод на медийни публикации, представящи проектосъстав на кабинет, предложен от ГЕРБ–СДС.

Ако ГЕРБ-СДС върнат неизпълнен мандата, Радев ще даде папката на втората по големина парламентарна група, според Конституцията. Кандидатът на ПП-ДБ също ще разполага с една седмица. След това Радев, според Конституцията, трябва да връчи третия и последен мандат на някоя от парламентарните групи, като не е задължително тя да е третата по численост в НС.

Радев и Габриел
БГНЕС

Миналата седмица Радев проведе консултации в президентството с всички парламентарни групи. 

Припомняме, че в неделя възникна напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В неделя вечер на брифинг от ГЕРБ-СДС заявиха, че ако до 12 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава може да говорят. Ако ли не, връщат папката с мандата и правителство с този мандат няма да има.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС