/ БТА
Президентът свиква консултативна среща, на която ще бъдат обсъдени рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране.

Денков: Ако конфликтът в Израел продължи, това ще се отрази на цените през идващата зима

Тема на срещата ще бъде и необходимостта от технологично обновяване на структурите от системата за защита на националната сигурност.

За участие в консултативната среща са поканени председателят на Народното събрание, министър-председателят, заместник министър-председателят, министърът на отбраната, началникът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ и директорът на Служба „Военно разузнаване“.

Не са поканени депутати от нито една парламентарно представена партия. Форматът на срещата е различен от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Списък на смъртта: След атаката на „Хамас“ в Израел десетки чуждестранни граждани са убити или пленени

Преди ден държавният глава коментира, че при необходимост е готов да свика КСНС, но към момента няма такива планове. Той апелира в напрегнатата международна ситуация да спрат политическите атаки към спецслужбите. "Службите за сигурност работят усилено и в момента най-важното е да не се допуска некомпетентно вмешателство в тяхната работа и продължаване на опитите за тяхната политизация", посочи държавният глава в Бургас.