Десетки чуждестранни граждани са убити, ранени или взети в плен при масираната атака в събота на "Хамас" срещу Израел, която взе най-малко 900 жертви от израелска страна, предаде Франс прес.

Няколко от тях присъстваха на рейв парти в пустинята в близост до границата с ивицата Газа, когато са били нападнати.
АФП прави рекапитулация на основата на наличните към момента данни:

Тайланд: 18 убити, 11 пленени
       
Осемнадесет тайландски граждани  бяха убити на израелска територия при неизяснени обстоятелства, съобщи външното министерство на Тайланд, а още осем са били ранени и 11 - взети в плен.

Около 30 000 тайландци работят в Израел, основно като селскостопански работници.

САЩ: 11 убити и няколко в неизвестност

Американският президент Джо Байдън потвърди вчера смъртта на най-малко 11 американци и каза, че е възможно "да има американски граждани сред хората, пленени от "Хамас".
Говорител на Държавния департамент посочи, че Вашингтон е изгубил връзка с някои свои граждани и работи с израелските власти, за да установи тяхното местонахождение.

Непал: 10 убити, много ранени  

По данни на посолството на Непал в Тел Авив при атаката на "Хамас" са били убити непалски граждани. Четирима са в болница, а един непалец няма контакт.
В Израел учат около 265 непалски студенти, 17 от които са били отседнали в кибуц Алумим в южната част на страната, станала обект на нападението.
       
Аржентина: 7 убити, 15 в неизвестност
   
Буенос Айрес потвърди смъртта на седем аржентинци и изчезването на други 15 души в Израел. Сред изчезналите са двама братя - Яир и Ейтан Хорн, като баща им заяви пред местна телевизия, че предполага, че синовете му са "отвлечени и отведени в Газа".
       
Украйна: двама убити  
     
Украйна съобщи, че две украинки, които са живели в Израел "от дълго време" за били убити, съобщи външното ѝ министерство.
       
Франция: четирима убити, 13 души в неизвестност
     
При атаката на "Хамас"са загинали четирима французи, съобщи френското външно министерство.

Министерството допълва, че няма никакви новини от от 13 френски граждани, включително 12-годишно дете, които се намират в Израел и чието "положение се счита за много обезпокоително".
       
Русия: Двама убити
    
Най-малко двама руснаци са били убити, съобщи днес руското посолство в Тел Авив, цитирано от руските информационни агенции и допълни, че няма информации за руски граждани, които да са били взети за заложници.

Великобритания: двама убити и един в неизвестност

Лондон потвърди смъртта на двама британци досега в Израел - тази на 20-годишен британец, служил в израелските сили и убит на границата с ивицата Газа и тази на шотландец, загинал по време на нападението. Британският министър на външните работи Джеймк Клевърли заяви днес, че е вероятно значителен брой израело-британци да са попаднали по един или друг начин насред жестокостите на терористите. Според Би Би Си над 10 британски са били убити или за изчезнали в Израел. Сред тях е и фотографът Дан Дарлингтън, чието семейство мисли, че той е мъртъв.
       
Камбоджа: един убит
   
Министър-председателят на Камбоджа Хун Манет потвърди смъртта на камбоджански студент, който е бил в Израел. 
       
Канада: един убит и трима в неизвестност
    
Канадското министерство на външните работи съобщи, че е осведомено за смъртта на един канадец и за изчезването на други трима.
       
Германия: няколко пленници

Няколко германски граждани, които имат и израелско гражданство, са сред пленените, съобщи в неделя германското външно министерство. Министерството не коментира предполагаемото отвличане на 23-годишната германско-израелска гражданка Шани Лук, чиято майка каза, че е видяла брутално видео с момичето в социалните мрежи.  "Ясно разпознаваме дъщеря си в безсъзнание в колата на палестинци, които пресичат границата с ивицата Газа", казва госпожа Лук във видео на немски език. Младото момиче е било с приятели на рейв парти, казва майка ѝ пред сп. "Шпигел".
       
Италия:: двама в неизвестност

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че двама италианско-израелски граждани са в неизвестност. "Те не са открити и не отговарят на обажданията", каза министърът.
    
Мексико: двама пленници

Мексиканският министър на външните работи Алисия Берсена съобщи, че двама мексиканци са били пленени. 
       
Бразилия: трима в неизвестност
   
В неделя бразилското министерство на външните работи съобщи, че трима бразилци, които имат и израелско гражданство и са участвали в рейв парти, са в неизвестност.
       
Парагвай: двама в неизвестност

Министерството на външните работи на Парагвай съобщи в неделя, че двама парагвайци, живеещи в Израел, са в неизвестност.
       
Колумбия: двама в неизвестност
 
Посланикът на Израел в Колумбия съобщи вчера, че двама колумбийци са в неизвестност. Все още не е получено потвърждение от колумбийското министерство на външните работи. 

Танзания: двама в неизвестност
  
Посланикът на Танзания в Израел Алекс Калуа съобщи пред АФП за изчезването на двама танзанийски граждани.
       
Панама: един в неизвестност
    
Панамски гражданин е сред изчезналите, съобщи панамското правителство.
       
Ирландия: един в неизвестност
  
Млада ирландско-израелска гражданка е изчезнала по време на участие в рейв парти. Според ирландския печат по време на последното й обаждане в 7,00 ч. сутринта тя е казала, че бяга към кола, за да се скрие от ракетен обстрел.
       
Перу: двама в неизвестност

Двама перуанци са в неизвестност по данни на перуанското министерство на външните работи, което не съобщава имената им.
       
Чили: двама в неизвестност

Чилийско семейство е в неизвестност от събота, съобщи за АФП Габриел Колодро, председател на чилийската общност в Израел, и това беше потвърдено от чилийското министерство на външните работи.

Филипини: двама ранени и петима в неизвестност

Двама филипинци са били ранени при нападението, съобщи посолството на Филипините в Израел. Петима филипинци са изчезнали, допълва ведомството. 23 филипинци, смятани за изчезнали, обаче са локализирани, като един от тях вероятно е взет за заложник.

Според официални данни в ивицата Газа пребивават 137 филипинци.
Габриела Големанска, Алексей Маргоевски/БТА