Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност
Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност / DarikNews.bg, Петко Павлов
Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност
38482
Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност
  • Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност

Проблеми, свързани с вътрешната сигурност на страната, но в контекста на Европейската сигурност, ще бъдат разисквани по време на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщи президентът Георги Първанов. Държавният глава свиква съвета на 22 февруари.

Президентът Георги Първанов съобщи в Сухиндол, където участва в празника на града Трифон Зарезан и в ритуалното зарязване на лозите, че на консултативния съвет ще бъдат разисквани няколко основни теми. Сред тях са как покриваме критериите за влизане в Шенген, които са ключов момент във външната политика на България, нарасналата контрабанда и нашумелият скандал със специалните разузнавателни средства. Според президента е необходима промяна в контрола на подслушванията.

Президентът Георги Първанов: „При всички положения е необходима промяна, защото очевидно сегашната система, която беше наложена от новите управляващи, вече не толкова нови, не е работеща и аз мисля, че трябва да се създадат максимални условия за един по-голям контрол".

Темите ще бъдат докладвани от премиера Бойко Борисов, неговите заместници - Цветан Цветанов и Симеон Дянков, и правосъдния министър Маргарита Попова. На заседанието са поканени и главният прокурор Борис Велчев и председателите на върховните съдилища - Лазар Груев (ВКС) и Георги Колев (ВАС).

Право за участие на заседанието на консултативния съвет имат председателят на парламента, премиерът, министрите на отбраната и вътрешните работи, вътрешният и финансов министър, председателят на ДАНС, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание. 

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност
netinfo

Други новини от Велико Търново