/ БГНЕС
Президентът Румен Радев оглави протеста в своя защита и срещу прокуратурата, след като бяха арестувани двама негови секретари при акция на органите на реда заради търговия с влияние и заради изнасяне на секретна информация.

Точно в 18.30 Радев излезе от "Дондуков" 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и се сля с протестиращите в защита на задържания си секретар Пламен Узунов, разследван за търговия с влияние, и на Илия Милушев, който го съветва по въпросите на сигурността и отбраната. Милушев е задържан заради нерегламентирано изнесени с гриф "секретно" от Държавна агенция "Разузнаване".

От "Дондуков" 2 поискаха информация от прокуратурата за действията й, а вечерта последва протест в защита на арестуваните и срещу държавното обвинение.

протест в защита на президента
Георги Димитров

В речта си на протеста пред "Дондуков" 2 президентът призова множеството да изгонят заедно мутрите от държавата.

"Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот. Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж. Не на страха! Ще си върнем България. Мутри, вън!", провикна се Румен Радев на площада пред президентската сграда. Присъстващите се ръкуваха с него и му пожелаваха втори мандат, а фенки го уверяваха, че го обичат.

В редиците на протестиращите заедно бяха най-вече представители на левицата и симпатизанти на БСП и други леви формации, като АБВ, Изправи се.бг - Корнелия Нинова, Румен Петков и Мая Манолова, бивши съпартийци, се оказаха на един протест, още разследваният Костадин Костадинов от "Възраждане", вечният Йоло Денев и бившата съдийка Румяна Ченалова.

Леви и десни се сляха, след като към акцията на левицата се включиха и хората на Христо Иванов, ведно с манифестацията на "Правосъдие за всеки"

протест в защита на президента
Георги Димитров

Протестиращите се преместиха пред сградата на Министерския съвет, след което поеха на шествие по улиците и булевардите в централната част на София. Шествието премина пред сградата на Съдебната палата, след което се върна отново на бул. „Цар Освободител“. Гражданите достигнаха до парламента, обграден от плътен кордон от полицаи. След това демонстрантите се отправиха към Софийския университет и достигнаха до Орлов мост, като го блокираха. Около 22:00 протестиращите започнаха да се разотиват. 

протест в защита на президента Румен Радев
БГНЕС

протест в защита на президента Румен Радев
БГНЕС

По-рано към протест от Дубай призова и обвиняемият Васил Божков.

"Дойде моментът. Всички пред Президентството. Да приключим с хунтата.

Съжалявам, че не мога да съм физически с вас", надъха от Дубай Божков публиката, а Христо Иванов се втурна да изпълнява заданието на място. С пост в профила си за протест срещу прокуратурата и "нахлуването" в президентството.



"Среща на Ларгото!", изпълни командата на съдебния бежанец бившият министър на правосъдието, който на място явно имаше задачата да строи редиците на протеста след десанта с лодката на брега на парк "Росенец".

Христо Иванов
Facebook/Hristo Ivanov