/ БГНЕС
Президентът Радев: Трябва да сме единни във външната си политика
94299
Президентът Радев: Трябва да сме единни във външната си политика
  • Президентът Радев: Трябва да сме единни във външната си политика
Когато говорим за съдебна реформа и борба с корупцията, е нужна всеобхватна система за следене на приходите и харчовете в държавата. От Италия са готови абсолютно безплатно да ни предоставят софтуера за тази система, която при недоказани харчове има функцията дори да запорира имущество. Това коментира държавният глава Румен Радев по време на традиционната годишна среща на българските посланици, която се провежда тези дни в София.
 
Той изрази убеждение, че очакваната промяна в антикорупционния закон категорично не е достатъчна. Според Радев е необходим и единен орган за борба с корупцията по високите етажи. По време на 50-минутната си реч пред посланиците, Радев засегна десетки теми.
 

БГНЕС


"Имаме нормативен вакуум относно процеса как точно се изработва. Нагледали сме се в миналото как, колкото играчи имаме на външната политика, толкова позиции има България. Трябва да има една външна политика и тя трябва да бъде ясно дефинирана", посочи Радев.
 
По думите му българската дипломация има важната роля да бъде гарант за просперитета и сигурността на българския народ със своята дейност.
 
"По отношение на принципите - на първо място - всеки един, който се занимава с външна политика, трябва да работи за положителния имидж на България навън. До сега винаги съм подчертавал постиженията на българското правителство. Недопустимо е някой да споделя отрицателни виждания за България навън. На второ място - допълване на усилията - правителство, парламент и президентство трябва взаимно да устояват политическата позиция на държавата. Трябва да се обединят усилията. На трето място - активност, откритост на посланиците при налагане и отстояване на националните интереси", допълни президентът.
 

БГНЕС


"Приоритетите и визията трябва да бъдат дългосрочни, не може с всяко следващо правителство да имаме промяна на приоритетите, особено в области като икономика и стокообмен", каза Румен Радев.
 
По отношение на Еврозоната държавният глава коментира: "Трябва да внимаваме от бързане да не допуснем стратегически грешки и да си навредим. За тази еврозона ние гоним различни макрорамки, но с този жизнен стандарт на българите, това може да има обратен ефект. За това трябва да помислим за вдигане на жизнения стандарт и след това за присъединяване към еврозоната".
 

БГНЕС