/ БТА
Президентът Румен Радев призова правителството да отстоява българския интерес и същевременно да не губи от поглед проблемите на хората в страната и тежката социално-икономическа криза, на фона на устрема и енергията, които по думите му се влагат в решаването на проблемите на Република Северна Македония по пътя й към Европа. Тази вечер управляващите се събраха на Коалиционен съвет в Министерски съвет по въпроса с РС Македония. 

"Срещите не са толкова важни, важни са резултатите и аз очаквам Коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите с консенсус становище и предложения от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) - да отстоява българския интерес и да отстоява Копенхагенските критерии за членство, които се базират много точно върху човешките права и недопускане на дискриманация", заяви Радев и допълни: "Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на РС Македония да върви устойчиво по този път". 

На въпрос дали ако Брюксел гарантира, че РСМ ще впише македонските българи в конституцията си, както настояваме, България може да вдигне ветото за начало на преговори за членство, Радев отговори отрицателно. „Не, до момента сме чули много, много гаранции. Но нека мине Коалиционният съвет тази вечер, да чуем какво мислят партиите“, каза президентът. Трябва да получим гаранции, които да доведат до необратими резултати, припомни позицията си той. "Много ясно в предложенията на КСНС от януари е показано като общо постигнато предложение от всички, че даване на съгласие от наша страна за начало на преговори не трябва да бъде обвързано със срокове, а с резултати и особено що се касае до правата на македонските българи. А такива вие виждате ли, постигнати до момента?“, попитаРумен Радев.

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите между България и Северна Македония

Той коментира и настояването от премиера Кирил Петков за свикване на КСНС за Република Северна Македония. 

"Аз се надявам, че заради фокуса, който е поставен от правителството върху външната политика, то няма да губи от поглед тежката социална и икономическа криза в страната. Очаквам този устрем и енергия, които се влагат за решаването на проблемите на РС Македония по пътя й към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за решаването на проблемите на българските граждани", посочи държавният глава. 

„Увеличаването на бедността е тревожно. Инфлацията, цените, това, което става в енергетиката, в топлофикациите. Очаквам там да бъде фокусирано вниманието”, подчерта Радев. 

Президентът коментира и публикувания в някои медии текст на законопроект, придобил популярност като „българския вариант на закона „Магнитски“.

"Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и базови човешки права, за да се търси страведливост", посочи Радев. 

Държавният глава присъства на представянето на новата публицистична книга на журналиста Иван Гарелов „Неизпратени писма до Маргарита“ в София.

БТА