Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев присъства на тържествената церемония по дипломиране на двадесет и петия випуск на Американския университет в Благоевград. Пред журналисти той коментира консултациите, които проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

"Аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона", така коментира Радев думите на премиера Бойко Борисов, който преди дни каза, че не е работа на другите власти да коментират и да се бъркат в съдебната власт.

Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани, смята президентът Радев

Институциите, които са ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност, допълни още той.

Държавният глава бе категоричен, че консултациите, които е провел, отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор.

Властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система, недоволства Борисов

Той коментира и преговорите за изтребителите Ф-16. „Аз мисля, че след като правителството и парламентът задраскаха състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори. Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото идват избори”, подчерта Румен Радев. Според него в този много важен проект не е трябвало да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи.