/ БГНЕС
Президентът Румен Радев награди военнослужещи с висши офицерски звания. Отличията бяха връчени на бригаден генерал Валентин Кръстев и на капитан Първи ранг Галин Манев по време на официална церемония в Гербова зала. На церемонията присъстваха министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали, адмирали и др.

За мен е чест да връча пагоните на удостоени с висши звания български офицери, каза президентът Радев след церемонията. Новите звания и назначения са заслужени признания за вашата достойна служба във въоръжените сили на България, за демонстрираните ръководни качества и професионализъм, за приноса ви за развитието на българската армия, допълни държавният глава. Тези нови пагони и длъжности ги получавате в условията на рязко влошена глобална среда за сигурност и в светлината на току-що приетата нова стратегическа концепция на Алианса, което за вас означава нови предизвикателства и още по-големи отговорности, допълни президентът Радев, обръщайки се към наградените военнослужещи.

Убеден съм, че богатият опит, натрупан на различни позиции на тактическо и оперативно ниво, ще ви помогне да представите достойно българските въоръжени сили като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане в Солун и вярвам, че ще вложите сили и енергия за придобиване и развитие на нови оперативни способности на Корпуса, за адаптация на неговите организация и дейност, в съответствие с новите рискове и заплахи, обърна се президентът Радев към бригаден генерал Кръстев.

От 1 август 2022 г. бригаден генерал Кръстев ще бъде назначен за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция. Кръстев беше удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.

Вярвам, че знанията и опита, придобити във войските и щабовете на тактическо, оперативно и стратегическо ниво, са солидна основа за успешното ръководство на Щаба на съвместното командване на силите за по-нататъшното развитие на неговите способности да планира и ръководи съвместни операции и участията на българския контингент зад граница, обърна се президентът Радев към капитан Първи ранг Манев. Убеден съм, че ще повишите експертизата на Щаба за взаимодействие с Българските военноморски сили, допълни още държавният глава. 

От 1 август 2022 г. Манев ще бъде назначен на длъжността „началник“ на Щаба на съвместното командване на силите. Манев беше удостоен с висшето офицерско звание „флотилен адмирал“.
БТА