/ БГНЕС
"Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва, че от тази централа има необходимост и може да бъде рентабилна, защото когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката." Това е казал президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за заявения инвеститорски интерес към изграждането на АЕЦ "Белене", цитиран от прессекретариата на президентството.
 
Държавният глава е изтъкнал, че няма да избързва с даването на оценки и очаква т.нар. кратък списък на инвеститорите.
 
Румен Радев е призовал държавните институции да проучат много внимателно самите инвеститори, техния потенциал и конкретните им планове.
 
По думите на президента най-големият риск пред АЕЦ "Белене" е след заявените добри намерения да се окаже, че потенциалът на избраните инвеститори е изчерпан и да се мине на вариант държавата да трябва да се намеси с предоставянето на гаранция под една или друга форма, а това ще срине и идеята за самия проект - той да бъде без финансовото участие на държавата.
 
В отговор на въпрос за освобождаването на началника на НСО, президентът е припомнил, че генерал Данчо Дяков е внесъл сам молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини, пише още в съобщението.
БТА