/ БГНЕС

Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, съобщиха от президентството. Двамата са обсъдили последиците от военните действия в Украйна в краткосрочен и дългосрочен план, променената среда за сигурност в Европа, както и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Българският президент оцени високо предприетите дипломатически действия от страна на Германия и на президента Франк-Валтер Щайнмайер, насочени към деескалация на конфликта и преустановяване на военните действия. Румен Радев посочи също така, че освен мерки по отношение на военната и енергийна сигурност на Европа, трябва да се предприемат бързи действия и за предотвратяване на продоволствена криза в близки до Стария континент региони, произтичаща от спрените доставки на зърно от Русия и Украйна.

Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер обсъдиха и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Българският президент потвърди подкрепата на страната ни за започването на преговорния процес за членство в ЕС за Албания след предприетите от албанската страна дълбоки реформи по отношение на правосъдието, икономиката и защитата на националните малцинства. Държавният глава посочи и че в интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности, свързани с правата на нейните граждани, и България очаква категорични резултати от страна на РСеверна Македония в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори, допълват от "Дондуков" 2.