Превозвачи изкарват ТИР-овете за протест
Превозвачи изкарват ТИР-овете за протест / БГНЕС, архив

Български превозвачи излизат на протест. ТИР-ове ще бъдат струпани на шест контролно-пропускателни пункта - ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле, Лесово - Хамзабейли, Кулата - Промахон, Дунав мост - Русе, Дунав мост - Видин и Калотина, където има традиционно и най-голямо струпване на камиони, пише "Труд".

Протестът ще започне в 10 часа и ще продължи два часа, предупредиха организаторите в декларация. Тя е подписана от Съюза на международните превозвачи, Националното сдружение на българските превозвачи, транспортните компании, членове на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Съюза на транспортните работници и Асоциацията на българските износители.

Браншовите организации се обявяват против продължаващата вече няколко месеца усложнена обстановка на граничните пунктове. Нашите шофьори са принудени да чакат по 24-30 часа, за да преминат, коментира Красимир Лалов, зам.-председател на управителния съвет на Националното сдружение на българските превозвачи. По думите му тази ситуация затруднява не само бизнеса, но и прави икономиката ни неконкурентна. Той не уточни дали камионите ще блокират движението на пунктовете.

Според браншовите организации продължителното престояване по ГКПП-тата води до загуби от стотици хиляди левове дневно, както за фирмите, упражняващи дейност по международен автомобилен превоз на стоки, така и за икономиката на страната.