"От 17 и 18 март отваряме АМ „Хемус“ в частта с тунел „Витиня“, каза той
Навръх националния празник премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекция. Този път той провери ремонтните дейности на тунел „Витиня“.

Заедно с него са зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и Младен Маринов.

"От 17 и 18 март отваряме АМ „Хемус“ в частта с тунел „Витиня“. По най-съвременния метод - виждате вентилаторите, противопожарните системи, всичко е на асфалт, интернет има навсякъде. Огромни съоръжения за хората по оста София, Велико Търново, Търговище, Шумен, Варна“, коментира Борисов. "Тунел "Витиня" на АМ "Хемус" не беше ремонтиран от близо 30 години и се намираше в много лошо състояние. Затова предприехме спешни мерки. За усилване на тунела и попълване на кухините е инжектиран 3500 куб. м специален бетонов разтвор", допълни той..
 
 

През втората половина на месец март ще пуснем движението и по тръбата на тунел "Витиня" на АМ "Хемус" по посока София....

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, 3 March 2021


След това е извършено укрепване на масива и тунелните облицовки с над 7000 анкера с обща дължина около 70 км. Изпълнена е над 33 600 кв. м хидроизолация по цялата дължина на лявата тунелна тръба. Изградена е сложна дренажна система, която отвежда водите, задържани от хидроизолацията, и предпазва новата първична носеща облицовка."Паралелно с ремонтите на тунелите по АМ "Хемус", укрепваме и колоните на огромните виадукти. Всички мостове, които са ремонтирани, отговарят на най-съвременните изисквания - включително и за устойчивост при земетресение", подчерта премиерът.

След това той инспектира пътен възел „Боаза“ на АМ „Хемус“. „Работи се активно, въпреки че днес е празник. Сроковете са си срокове“, обясни Борисов. Нанков коментира, че наземните работи са изпълнени на 100%, като частично се асфалтира участъкът, който е дълъг 16 км.„Каква природа каква красота, как се вие като змия. Съоръжението е огромно. Докато другите говорят, ние работа, работа и работа. За радост тя е видима“, допълни Бойко Борисов.Той беше категоричен: "Това, което сме построили, ще остане и още 100 години хората ще карат по магистралите". Борисов се запозна със строителните дейности на моста над река Вит.  „Имаме 3 км мостове в този участък. Като се погледне отгоре е като рисунка. Беше кал и ниви, а сега се строи. Много съм доволен“, посочи Борисов.„Има много бърз напредък. Всяка една колона е изваяна на 16 метра надолу в земята. Най-дълбоките пилоти са по 23 м. Работи се навсякъде“, допълни той. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че са спазени всички мерки по ОВОС.