Предупреждават за възможни краткотрайни повишения на речните нива
Предупреждават за възможни краткотрайни повишения на речните нива / DarikNews.bg, архив

Краткотрайни повишения на речните нива са възможни днес и в във вторник в Дунавския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейн, съобщиха от МОСВ, позовавайки се на данни и прогнози от НИМХ-БАН.

В Дунавския басейн днес и през следващите 1-2 дни, в следствие на валежи и повишена почвена влажност, са възможни повишения във водосборите на реките Лом, Огоста, горното течение на р. Искър, Янтра. В останалата част от басейна нивата плавно ще продължат да се понижават или ще останат без съществени изменения.

Според прогнозите за водосбора на р. Искър, водните количества днес и утре ще бъдат над средномногогодишните стойности, но под прага за внимание. Ще има покачване на водните нива на реките във водосбора над язовир "Панчарево".

В Източнобеломорския басейн днес и утре, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни повишения на водните нива в горното течение на р. Тунджа, в горните и средни течения на реките Марица и Арда.

В Западнобеломорския басейн днес и във вторник, в следствие на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения на речните нива.

В Черноморския басейн днес и през следващите 1-2 дни се очаква водните нива на реките да се понижават или да останат без съществени изменения. Краткотрайни повишения, в резултат на оттичане, са възможни в долните им течения.