Предупреждават за очаквана висока вълна в долното течение на р. Марица
Предупреждават за очаквана висока вълна в долното течение на р. Марица / Impact Press Group, архив

Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е изпратило предупреждение до Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи и областните управители, за очаквана висока вълна в периода 19 - 20 май 2012 г. в долното течение на река Марица от Пловдив до Свиленград. Това съобщи МОСВ.

Според информация от НИМХ, постъпила в Оперативното звено на МОСВ днес, след относително дълъг период на валежи и прогнозирани валежи до края на седмицата, се очаква нивото на р. Марица да се повиши при гр. Харманли около и под максималните нива /560 см/, достигнати през февруари т.г.

Прогнозното повишение при град Първомай и Свиленград е под критичното. За Свиленград вълната се прогнозира да достигне максимум към 12.00 ч. на 20 май. Засега няма прогнози за очаквани разливи.

За река Тунджа засега не се прогнозират критични нива, но се очаква покачване при град Ямбол и по-малко при другите населени места.

Прогнозираният общ денонощен приток към язовирите от каскада Арда за 18 май е 50 милиона кубични метра.

Чрез Министерство на външните работи МОСВ е изпратило предупреждение за очакваната висока вълна в долното течение на р. Марица и до компетентните органи в Република Турция и Република Гърция, като е потвърдило готовността си при евентуална промяна в състоянието на водите, свързана с опасност от вредното им въздействие, да предостави своевременно допълнителна информация.