Бившият шеф на ИА Автомобилна администрация Цветелин Цветанов
Бившият шеф на ИА Автомобилна администрация Цветелин Цветанов / БГНЕС, архив
Специализираната прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу екс шефа и действащи и бивши служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" за искане и получаване на подкупи. Това съобщиха от прокуратурата.

Арестуваха шефа на Автомобилна администрация при спецакция

Седем обвинения са повдигнати на доскорошния ръководител на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Той е обвинен и за два подкупа преди създаването на групата, взети още когато е началник на Областния отдел „Автомобилна администрация“ в Плевен.

800 000 лева са иззети от задържаните служители на ДАИ

Като участници в групата са предадени на съд Соня Христова, Цветелина Димчева-Дойчинова,Тихомир Вълчев, Пламен Ангелов, Емил Иванов, Венцислав Генов и Цецка Димитрова.


32 тома доказателства по разследването за корупция в ДАИ

Доказателствата по делото сочат, че Цветелин Цветанов e организирал групата през февруари 2015 г. Оттогава тя започва паралелна дейност под паравана на Изпълнителната агенция по събиране на т.нар. „такса спокойствие“ от автопревозвачи, целенасочено извършване на проверки на определени пунктове, на учебни центрове и фирми за превоз на товари и пътници, чрез покровителстване или формално извършване на проверки, натиск на превозвачи да плащат на инспектори от ведомството, за да не им се извършват проверки, манипулиране на изпити за придобиване на категории за правоуправление на леки и товарни автомобили, изпити за правоспособност за превоз на опасни товари ADR, за професионална компетентност, нерегламентирано издаване на свидетелства, издаване и възстановяване на лицензи за международен превоз на товари и пътници, назначаване на служители в агенцията срещу подкупи.

Съдът не пусна от ареста бившия шеф на ДАИ - той се оплака от гастрит

За целта били привлечени хора на ръководни позиции в областните отдели в страната и прилагащи контролните и лицензионни правомощия на Изпълнителната агенция в различни региони.
 
Цветанов лично координирал действията на участниците в групата, информирал се ежедневно за тях и поставял задачи.

Групата бе задържана на 30 март 2016 г.