800 000 лева са иззети от задържаните служители на ДАИ
800 000 лева са иззети от задържаните служители на ДАИ / БГНЕС

Общо 800 000 лева са иззети от всички задържани служители от ИА "Автомобилна администрация". Това каза пред журналисти Андрей Андреев, прокурор по делото срещу директора на ИА „Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов и останалите служители в агенцията, обвинение в корупция, предаде „Фокус".

175 000 лв. открити в арестувания шеф на ДАИ

Андреев уточни, че разследването формално е започнало в края на 2015 година. „От този момент започва дискретната фаза на разследването, което значи, че са използвани специални разузнавателни средства. Следено е движението на групата и съответно дейността. От преди няколко дни, когато стартира операцията преценихме, че е назрял моментът да започне явната фаза на разследването, която е едновременно на територията на 12 града на страната и се събират явните доказателства чрез претърсвания и изземвания и разпитване на свидетели", обясни прокурорът.

Борисов: Месеци подготвяхме акцията срещу шефа на ДАИ

Той допълни, че могат да бъдат повдигнати обвинения и на други длъжностни лица и посредници на Автомобилната агенция, които към настоящия момент фигурират или с едно име, или с прякори и трябва още работа, за да бъдат установени с изискваната от закона конкретика. По повод твърденията на адвокатите на обвиняеми, че доказателствата се базират само на свидетелските показания на една-две жени, които са колеги на обвиняемите, той подчерта, че доказателствените източници са от 20 свидетеля, иззети СРС-та и множество пари от адресите - общо 800 000 лева от цялата група.

„До този момент не са представени от обвиняемите каквито и да е доказателства за някакъв произход на тези пари. Според нас няма как те да са с легален произход", посочи прокурорът.

Задържаният шеф на ДАИ остава в ареста

„Документирани са срещи по отношение на последния изпит, който беше проведен в град Видин. Документирано е манипулирането на изпита за АДР - разрешение за извършване на специален транспорт на взривни материали и специални товари. Прокарани са определена група хора, които да получат изпита си чрез заплащане. Подготвени са предварително готови работи, които в последствие да бъдат подменени", разясни Андреев, като допълни, че тези разрешителни струват между 3000 и 5000 лева.

Източник: Фокус