Правят проверка за българи, настанени при лоши битови условия в Израел
Правят проверка за българи, настанени при лоши битови условия в Израел / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българският консул в Тел Авив Катя Кирилова е посетила българите в Ришон Лицион в резултат на незабавно предприетите от ръководството на Агенцията по заетостта (АЗ) стъпки по повод настанените български строители в град Ришон Лицион, съобщиха от АЗ.

Българите заминаха на работа в Израел по междуправителствената спогодба между Република България и Държавата Израел. Установи се, че между 50-60 души, от общо над 700 работещи българи в Израел, са настанени при лоши битови условия. Консулът ни е разговарял с представители на Службата по населението и миграцията към Вътрешното министерство на Израел (ПИБА) - партньор на Агенцията по заетостта по спогодбата. Представителите на ПИБА са обещали да предприемат мерки за разрешаването на възникналия проблем. Строителите от Ришон Лицион са към един и същ работодател и са настанени временно до разпределението им по различни обекти.

Представител на Агенцията по заетостта успя късно днес да разговаря с директора на ПИБА Аарон Баразани, който е уверил, че службата ще направи проверка в Ришон Лицион. Докладът от проверката Агенцията по заетостта ще получи до 13 януари, допълва БГНЕС.

Агенцията по заетостта, респективно държавата ни, проявява загриженост към всички строители, заминали за Израел, не абдикира от задълженията си, а отстоява правата им, съгласно подписаната спогодба, заявяват още от агенцията.