Правосъдното министерство трябва да отговаря за контрола на СРС-та
Правосъдното министерство трябва да отговаря за контрола на СРС-та / netinfo
Контролът при използването на специални разузнавателни средства (СРС) трябва да бъде под ръководството на Министерството на правосъдието. Това каза министър Миглена Тачева по време на кръгла маса, в която освен нея участваха представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт както и неправителствени организации.

Според министърът на правосъдието Миглена Тачева, въпреки че двете служби ДОИ и ДОТИ ще преминат под една обща шапка на МВР, Министерството на правосъдието трябва да следи за тяхното правомерно и коректно използване. Засега кабинетът все още не е възприел предложението на Тачева.

„Контролът ще бъде извън МВР, но никога не съм казвала, че службите трябва да бъдат извън МВР. Службите ще останат в МВР, дали като агенция, дали като държавна агенция към Министерски съвет, това е право на министъра на вътрешните работи да го предложи. Той е по-компетентен от мен в тази област, но контролът ще бъде при министъра на правосъдието. Поне това е моето предложение и то засега се възприема в работната група. Дали Министерски съвет ще го възприеме, тепърва ще видим”, коментира Тачева.