Пожари взеха жертви. Усложнена пожарна обстановка на места в страната
Пожари взеха жертви. Усложнена пожарна обстановка на места в страната / снимка: DarikNews.bg, архив

Двама възрастни мъже загинаха, а жена пострада при пожари през деня. Пожарникари се борят с десетки пожари в последните дни.

Възрастен мъж загина при пожар в село Юпер, съобщиха от полицията в Разград. 84-годишният човек сам опитал да гаси пламъците в стопанска постройка в двора си. Според данни от извършения оглед мъжът вероятно е загинал от токов удар. По тялото няма никакви обгаряния.

85-годишен мъж от село Веселиново пък се запали в опитите си да загаси пожар, пламнал след като запалил сухи треви в двора на дома си. Старецът починал, докато го транспортирали до болницата.

Междувременно голям пожар гори в местността Лозарска среща край Севлиево, съобщиха от общинската администрация. Изгоряла е къща, като огънят е обхванал и втора. Леко пострадала е и една жена. Районът е труднодостъпен, пътят тесен и гасенето е силно затруднено.

В село Божурово пък изгоряха 4000 бали слама, 600 бали люцерна, ремарке тип платформа и товарен автомобил ГАЗ 53. Огънят пламнал около 16.30 часа на 21 март в дворно място в селото. Нанесените щети са в процес на изясняване.

15 пожара възникнаха през изминалото денонощие в област Добрич. В последните две денонощия в Търговищко пък огнеборците се отзоваха на 18 сигнала за пожар. Пожарната обстановка в Кюстендилско също е усложнена.

От пожарната служба напомнят на гражданите за абсолютната законова забрана за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи:

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значими площи.

В дворовете палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни материали за гасене.

Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

Не оставяйте запаления огън без наблюдение.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти. Запаленият огън в сухи треви лесно може да обхване намиращите се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

При забелязан пожар съобщете незабавно в РС "Пожарна безопасност и защита на населението" на тел. 112 и започнете гасене с подръчните уреди и средства.