Пожар бушува край Нова Загора, няма опасност за населените места
Пожар бушува край Нова Загора, няма опасност за населените места / Impact Press Group, архив
Пожар бушува край Нова Загора, няма опасност за населените райони
55715
Пожар бушува край Нова Загора, няма опасност за населените райони
  • Пожар бушува край Нова Загора, няма опасност за населените райони

Над 2500 декара треви, храсти и гора пламнаха между новозагорските села Сокол и Полско Пъдарево. На повечето места огънят вече е локализиран и няма непосредствена опасност за населените райони, след като по-рано през деня огънят влезе в село Сокол.

С огнената стихия се борят противопожарни екипи от Нова Загора, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол. От "Рудник 2" са изпратени булдозери за прокарване на просеки, както и водоноски.

„Пожарът е тръгнал от старите лозя при село Полско Пъдарево. До този момент не може да се каже точната причина за пожара. Огънят е обхванал голяма площ. По последни данни между 2000-3000 декара от горският фонд са изгорели. Засегнати от огъня са и общински терени, пасища. Пожарът вече и на 2 километра от село Радево", съобщи за Дарик кметът на община Нова Загора Николай Грозев.

Кметът добави, че огънят е влязъл в село Сокол, където има изгорели две необитаеми къщи и навес, и една къща, в която е живяла възрастна жена.

Грозев каза още, че е засилена охраната край двата склада с боеприпаси до село Графитово, но не се очаква пожарът да създаде проблеми там, тъй като сградите са в скалите. Кметът уточни, че складовете са общо седем, но само в два от тях се съхраняват боеприпаси.

Предотвратена е и опасността пожарът да засегне село Млекарево, добави Грозев: „Разорани са обезопасителни зони край селото, тъй като пожарът се бе насочил в тази посока".

Кметът на община Нова Загора прогнозира, че през нощта ситуацията ще бъде овладяна, но ще останат екипи, които да дежурят в района.

Пожар бушува и в Първомайско, където огънят е обхванал 500 декара площ в района на село Брягово, област Пловдив. Пожарът е избухнал в събота сутрин, бил е локализиран за кратко около обяд, но след това огънят отново се е разпространил от тлеещите огнища.