Повишават таксата за детска кухня в София
Повишават таксата за детска кухня в София / netinfo

Дневната такса за ползване на детска кухня в София да се повиши от 1 лев сега на 1,30 лв. Предложението е на заместник кмета по финанси Минко Герджиков и е внесено за обсъждане в комисиите към Столичния общински съвет. От услугата сега се ползват около 5 000 деца между 10 месеца и 3-годишна възраст. 

Междувременно директорът на общинско предприятие „Екоравновесие" Мирослав Найденов каза пред „Дарик", че приетият Закон за защита на животните задължава общината да изготви до края на април 3-годишна програма за намаляване на броя на бездомните кучета. В общинския документ той предлага да се запише, че хората, които гледат четириноги пред жилищните блокове и твърдят, че не са опасни, ще носят отговорност ако някое от кучетата прояви агресия към човек.

Освен това Найденов настоява да се увеличи щата за ловци, защото сега на трудов договор били само двама.В момента в София има под 10 000 улични кучета, благодарение на кастрационната програма на предприятието, категорично каза Найденов.

Найденов каза още, че кметството е добре да построи поне още три приюта за бездомни кучета, тъй като единственият общински действащ сега в Сеславци е недостатъчен. Освен това е необходимо създаване на регистър на домашните любимци. За миналата година в хазната на общината са постъпили едва 12 000 лв от такса "куче", която е 12 лв на година, допълни той.