Повдигат обвинение на Емилия Масларова за длъжностно присвояване
Повдигат обвинение на Емилия Масларова за длъжностно присвояване / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият социален министър от кабинета "Станишев" Емилия Масларова ще бъде привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване. Тя е призована в Националната следствена служба, където ще й бъде повдигнато обвинение за длъжностно престъпление и присвояване в особено големи размери. Според експертизите по делото тя е ощетила държавата с 11 млн. лева от ремонт на социалния дом в Стара Загора.

Освен бившия социален министър прокурорите са призовали нейния заместник инж. Димитър Димитров, главния секретар на министерството Иван Пенев, който запазва поста си в новото правителство, а също така и семейния приятел на Масларова Венцислав Драганов. Очаква се на четиримата да бъде повдигнато обвинение.

Миналата седмица градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че в близките дни освен Масларова още двама министри от кабинета на Сергей Станишев ще бъдат обвинени. Министърът на отбраната Николай Цонев ще бъде обвинен за закупуването на мобилен завод за производство на хангари и разследван за други съмнителни сделки, а земеделският министър Валери Цветанов ще бъде обвинен заради 15 неизгодни за държавата заменки.

До дни се очаква прокуратурата да вземе решение дали има основание да се повдигне обвинение и срещу експремиера Сергей Станишев, който се разследва за изтичане на класифицирана информация по непредпазливост и за това, че е изгубил документи с държавна тайна - заради изчезнала секретна справка от ДАНС, която в последствие беше предадена от Алексей Петров на настоящия премиер Бойко Борисов.