До момента няма информация за български граждани, които да са пострадали при стрелбата снощи в Сърбия. Това каза в ефира на БНТ посланикът на България в Сърбия Петко Дойков.

Първата информация за случилото се е постъпила в нашата мисия след полунощ.

"Посолството поддържа 24-часово дежурство - винаги има човек, с който могат да се свържат българските граждани. Имаме възможност да реагираме, но до момента не се налага да го правим", каза той.

Сръбската полиция показа първа снимка на арестувания за поредната масова стрелба

Дойков заяви, че сръбският президент Александър Вучич в рамките на два дни прави изявления, в които обявява мерки за повишаване на сигурността в училищата. Днес той обяви нова мярка за увеличаване на броя на полицаите в училищата, като по негови думи това може да доведе до 80% спад в насилието в училищата. Той коментира и обявените във вчерашния ден мерки, основно насочени към притежаваното оръжие. Дали тези мерки ще постигнат успех, предстои да се види, каза посланикът ни.

Според Петко Дойков вчерашната и днешната стрелба са два различни случая. В първия случай извършитнел е 13-годишно момче, а във втория - 21-годишен. Дали действията на днешния нападател са повлияни от действията на момчето, е трудно да се каже.

Нова стрелба в Сърбия: Убити са осем души

В първия случай се говори за използване на лично оръжие с разрешение от родител, а във втория - за автомат "Калашников" и гранати.

И двата случая имат мотиви, които се изясняват.
БНТ