По време на опита за преврат нещата в Турция се случваха в минути, в секунди. Хората имаха нужда от постоянна информация онлайн. Това коментира по NOVA посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Този случай трябва да постави големия въпрос за това, че държавата трябва да бъде адекватна и да бъде в постоянен контакт през посолствата си с хората, които пътуват и живеят в съответните държави, допълни тя и обясни и защо не говори в часовете след опита за преврат в южната ни съседка.

Митов обясни защо посланик Нейнски не е коментирала обстановката в Турция

„Има административна заповед, която изключва посланикът и дипломатите да говорят без съгласието на Министерството на външните работи. Аз говорих и с външния министър и той настоя да не правя никакви изказвания", заяви тя.

„Политически оценки в една такава сложна ситуация като тази в Турция винаги носят риск. Те са и приоритет на тези, които правят политиката - премиера, президента, външния министър. Съвсем друго нещо обаче е да се дава информация за това, което се случва в Турция. В съвременния свят на социалните мрежи и на постоянното онлайн присъствие хората очакват държавата да бъде адекватна и да отговаря на новите предизвикателства по нов и съвременен начин", каза още Нейнски.

Съгласно сегашната процедура посланиците трябва да изпращат информация в МВнР и оттам периодично качват информация на интернет страницата на МВнР. На практика в момента посолствата не могат да имат индивидуални страници, обясни тя.

Най-важното нещо за България и за света е Турция да остане стабилна, подчерта тя.

Посланик Гьокче: Турция даде пример как хората могат да спрат преврат

„Опитът за преврат постави под огромен риск стабилността на Турция. Затова и политически сили, включително такива, които категорично не подкрепят Ердоган, застанаха зад официалните власти. Те избраха легитимната власт пред опита за преврат.

Новата история показва, че няма военен преврат, който да е донесъл нещо добро за хората в една страна. Политически партии в Турция показаха, че те приемат, че смяната на властта трябва да се извърши чрез избори и застанаха зад политическия си опонент. Един от тях ми каза: „Иначе ще се върнем в племенните времена", добави тя.

Източник: Nova.bg