Посланик Гьокче: Турция даде пример как хората могат да спрат преврат
Посланик Гьокче: Турция даде пример как хората могат да спрат преврат / darikradio.bg, Людмил Кърджилов
Посланик Гьокче за въведеното извънредно положение в Турция
88667
Посланик Гьокче за въведеното извънредно положение в Турция
Интервю на Теодора Симова с посланика на Турция у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче
Посланик Гьокче за въведеното извънредно положение в Турция
Интервю на Теодора Симова с посланика на Турция у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче
  • Посланик Гьокче за въведеното извънредно положение в Турция
  • Интервю на Теодора Симова с посланика на Турция у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче
  • Посланик Гьокче за въведеното извънредно положение в Турция
  • Интервю на Теодора Симова с посланика на Турция у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче

Целта на въведеното в Турция извънредно положение не е ограничаването на фундаменталните човешки права и свободи, а възможно по-бързото отстраняване на терористичната организация, направила опит за държавен преврат, заяви в ефира на Дарик посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

"Извънредното положение е обявено за период от три месеца или 90 дни, но искам да ви кажа, че всички действия ще бъдат прекратени, след като бъде добит резултат в борбата с тази терористична организация и всичките й съдружници. Конституцията действа, парламентът работи, бизнесът се развива нормално, банките са отворени, стоковата борса работи, няма полицейски час", каза дипломатът.

Ердоган обяви извънредно положение в Турция

Гьокче цитира думи на премиера на Турция, направил съпоставка между предишни и настоящото извънредно положение: "Това е много важно, защото както каза той преди извънредни положения са обявявани в Турция срещу населението, за да може да бъде контролирано населението. В случая се касае за едно извънредно положение, което правителството обявява срещу себе си, да се ограничи, да се контролира и да действа съобразно закона".

На въпрос защо в Турция няма да се спазва Европейската конвенция за човешките права и какво ще се случи със задържаните, посланик Гьокче изтъкна, че законът ще се спазва. Предприетото действие е гласувано и прието от парламента на страната в съответствие с Конституцията и с Европейската конвенция за правата на човека, каза той по повод въведеното извънредно положение.

Обявяването на извънредно положение е допустимо съгласно член 15 от конвенцията, подчерта дипломатът и напомни, че френското правителство наложи това през последните шест месеца и го поднови за още шест. По думите на Гьокче в този смисъл това нещо не е желано, но не е невероятно.

Турция ще задържа до 30 дни в ареста заподозрени без повдигнати обвинения

"Ние говорим за широка мрежа от сътрудници, така че ние трябва да оказваме контрол върху тези хора, които са съмишленици и сътрудничат на мрежата. Говоря за 50 000-60 000 души, които трябва да държим под око. Броят на арестуваните е малко над 4000 души, които са арестувани със заповед на съда. Други 6000 души са задържани - това е мярка за предпазливост - те са задържани със заповед на прокурор. Така че останалите от този голям брой хора нито са арестувани, нито са задържани. Това са хора, които принадлежат към различни професии - учители, публична администрация и така нататък, които част от тях са уволнени, други са суспендирани от активна дейност за момента. Правата им, свободите им, заплатите им - всичко това е запазено", каза посланик Гьокче.

"Турция даде пример как цивилното население, как хората могат да спрат един преврат" - изрази мнение посланикът на Турция у нас и допълни: "Това е процес на съзряване, демокрацията не побеждава за една нощ. Трябва да се работи за нея, да мислите за нея, трябва да проливате кръв, да се трудите. Демокрацията не може да се спусне с парашут в което и да е общество".