Поръчката за „Трансат” е проведена съгласно закона
Поръчката за „Трансат” е проведена съгласно закона / netinfo

Обществената поръчка за изграждането на телекомуникационната система между Външното ни министерство и посолствата на страната ни, известна като „Трансат”, е проведена съгласно изискванията на закона, но са допуснати несъществени нарушения. Това е установено при одита на финансовото управление на бюджета на Министерството на външните работи за първите 6 месеца на миналата година.

Според Сметната палата обществената поръчка за изграждането на проекта „Трансат” е проведена съгласно изискванията на закона, но не е мотивирана писмено. Освен това поръчката не е включена в информацията за планираните обществени поръчки от Външното министерство в предходната година. Сметната палата не е установила закононарушения в начина, по който Министерството е изразходвало поверените му пари за провеждането на парламентарните избори през 2005 година зад граница. Отчетените разходи са в рамките на утвърдената обща сума, но най-голям дял от нея са отишли за командировки на служителите от Министерството.

За подобряване на управлението на бюджета, Сметната палата препоръчва на министъра на външните работи Ивайло Калфин, да актуализира и утвърди вътрешните правила за провеждането на процедурите за възлагане на обществените поръчки.