Похитителите на Лара Банева нямат общо с „Наглите”, смятат психолози от МВР
Похитителите на Лара Банева нямат общо с „Наглите”, смятат психолози от МВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Отношението към Лара е било по-скоро грижовно, което е основна разлика в подхода на нейните похитители и тези от предишните известни отвличания, коментират психолози от МВР, предава bTV.

10-годишното дете беше освободено в неделя вечерта от похитителите си след 48 дни, прекарани в плен.

За групата, отвлякла 10-годишната Лара Банева, специалистите бяха лаконични. „Може да не е свързано с планирането, а с техни личностни особености. Има зли хора, има и добри хора. Ако ти се падне добър, ще се държи добре," заяви директорът на Института по психология Неделчо Стойчев. Според неговото лично мнение отвличането на Лара няма нищо общо с групата на „Наглите".

Психолозите на МВР не коментираха дали и до колко са напътствали майката на Лара по време на преговорите с похитителите. Експертите на МВР обаче бяха категорични, че скандалите около подслушването пречат на работата им. „По отношение на тези автомобили - нали са за такива случаи като на Лара Банева. Сега вече всички знаят колко са и какви са. Кому беше нужно това", попита Неделчо Стойчев.

„Ние не постигаме празни самопризнания. Нашите методи са меки и човешки, но записвайки разговорите със СРС става ясно после, че по време на разговора извършителят е признал неща, които би могъл да знае само той," обясни зам.-директорът на Института по психология на МВР Росен Йорданов.

Криминалните психолози искат промени в закона за МВР, които да им дават по-големи възможности за работа вътре в системата за борба с корупцията.