„Подкрепа” ще се включи в митинга в подкрепа на медиците ни в Либия
„Подкрепа” ще се включи в митинга в подкрепа на медиците ни в Либия / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Участниците в Седмия редовен конгрес на КТ "Подкрепа" ще се включат утре в митинга-шествие за спасението на българските медицински сестри, осъдени в Либия. Това съобщи председателят на синдиката Константин Тренчев, след като прочете встъпителното си слово.

Една от грешките от преговорите за членство в ЕС бе, че вървейки с другите, ние не успяваме да се поучим от опита и грешките им. Такъв например можеше да бъде случаят със съдбата на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй", каза Тренчев във встъпителното си слово пред делегатите на Седмия редовен конгрес на синдиката.

КТ "Подкрепа" счита за свой дълг да координира усилията си и да работи съвместно с българските и международните институции и на първо място с КНСБ, за по- пълна и ефективна защита на хората на наемния труд, отбеляза той.

За България се откриват потенциални възможности за финансова подкрепа, за развиване на институции, които да повишат капацитета на страната и така тя да посрещне предизвикателствата от присъединяването ни към Европейския съюз, каза Тренчев.

Липсата на прозрачност при преговорите за членство в ЕС трябва категорично да остане в миналото, заяви той. Днес трябва да се информира и обяснява на обществото какво предстои да се приема в рамките на ЕС, какво и как предстои да се договаря, за да може отделните граждани, бизнесът и институциите, обществените организации и цялата администрация да изграждат на информирана основа своите позиции и реакции, допълни Тренчев.