Готова ли е България да отговори на новите заплахи в Европа? Имаме ли подготвени специалисти и план за действие при евентуална атака с биологично оръжие?

Използването на биологични оръжия е един от най-евтините и достъпни начини да бъдат сплашени хората, допълва Нова телевизия. Но за да бъдат създадени биооръжията, трябват специалисти.

"Аз не мисля, че в момента са много терористичните организации, които имат този капацитет да използват по този начин бактерии и вируси", коментира експертът Ангел Кунчев.

А институциите у нас имат готовност да реагират при евентуална заплаха.

„Това не е нещо ново за нас. Бих искал да мога да кажа, че всичко е както трябва и имаме пълната готовност. За съжаление, никога не е така - винаги има място за подобрение. В момента като технология, техника, апаратура нещата са наред, най-голямото затруднение са кадрите", добави Кунчев.

За да има специалисти, е нужно те да бъдат обучавани поне 5 години. А след това започват работа за 500 лева, въпреки рисковете на професията.

И един съвет от експертите: при всяко съмнение, че е около нас има невидима заплаха за здравето ни, най-правилното решение е да се обадим на тел. 112.

Източник: Novanews.bg