По морето масово продължава да се работи без трудови договори
По морето масово продължава да се работи без трудови договори / снимка: БГНЕС, архив

Работещи без договори са установявани при всяка осма проверка по морските курорти. Над 300 проверки повече на сезонни обекти са извършени в рамките на инспекционната кампания през лято-2015 в сравнение с 2014 г., съобщават от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда”.

Нарушенията, свързани с работното време и по възникване на трудовите правоотношения, продължават да имат най-голям дял от всички установени по време на инспекционната кампания по морските курорти. Традиционно службата засилва контрола в тях през двата пикови месеца за сезона - юли и август, като се командироват и инспектори от вътрешността на страната.

По време на кампанията през тази година са извършени 1286 проверки в областите с курортни селища - Варна, Бургас и Добрич. Това е с 321 проверки повече от лятото на 2014 г. Проверени са 1282 предприятия с 24 041 заети в тях. Установени са 152 души, които са работили без сключен писмен трудов договор, т.е. такова нарушение е установявано средно при всяка осма проверка.

Когато се установи лице без договор, задължително се съставя акт за установяване на административно нарушение, с който са свързани и последващи финансови санкции. Те не могат да бъдат под 1500 лв., тъй като в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че това нарушение не може да е маловажно, се посочва в съобщението.

Установени са 21 случая на непълнолетни, които са работили без разрешение от инспекцията по труда, и съответно - без договори. За тези случаи се сигнализира прокуратурата, тъй като нарушението е криминализирано и се преследва по силата на Наказателния кодекс, припомнят от агенцията.