По мокър път шофьорите да намалят скоростта и да удвоят дистанцията
По мокър път шофьорите да намалят скоростта и да удвоят дистанцията / снимка: БГНЕС

Много нови, млади шофьори не са управлявали автомобил по хлъзгави пътища, което ги застрашава да направят груба грешка вследствие, на което да загубят контрол над колата. Това каза майор Красимир Костов, бивш главен инспектор в КАТ- София пред Фокус.

„По мокрите пътища водачите на автомобили трябва да се движат с удвоена дистанция и с намалена скорост", заяви майор Костов. Той допълни, че когато има колони от коли или интензивно насрещно движение - водачите трябва да се движат със скоростта, с която се движи цялата колона и да не предприемат излишни изпреварвания.
По думите му, подобно изпреварване води само до излишно напрежение за водача, стрес, което може да доведе до допускането на сериозни грешки. Той поясни, че вероятността от челен сблъсък при подобен тип изпреварване е много голяма.
„Шофьорите трябва да бъдат много внимателни при коригирането на скоростта в зависимост от различните условия за движение", подчерта той. Майор Костов поясни, че в някои участъци пътната настилка може да е суха, което позволява шофирането с по-висока скорост, но това не изключва варианта, в който внезапно превозното средство да се окаже на път, чиято настилка е мокра. По думите му, това може да наложи рязката употреба на спирачките, което от своя страна създава предпоставката излизането на превозното средство от платното за движение.

„Шофьорите трябва да укротят страстите си, защото не си заслужава да рискувате живота си и този на другите, за да се опитате да пристигнете с 15 минути по-рано", категоричен бе той.