Шефът на БЛС д-р Иван Маджаров
Шефът на БЛС д-р Иван Маджаров / БГНЕС
БЛС подкрепя приравняването на антигенните с писиарните тестове
Със задна дата от 1 ноември и професионалистите по здравни грижи, които работят на трудови договори в практиките на личните лекари, ще получават по 360 лв. месечно. За това се разбраха здравният министър и Българският лекарски съюз.

Отделно от това се запазват и възнагражденията за всички медици на първа линия - и в ДКЦ, и за личните лекари,  и в болниците.

Другата новост, за която се разбраха здравните власти със съсловната организация, е в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса да влезе и един представител на личните лекари, съобщи на пресконференция в МЗ д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Предложение: Локдаунът да продължи до Ивановден

Предложението ще бъде внесено от представителя на държавата в Надзора на НЗОК, уточни от своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов. Заседанието на Надзорния съвет на Касата е по-късно днес, по време на което зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева ще настоява за приемането на предложението. БЛС подкрепя категорично идеята антигенните тестове да бъдат максимално бързо приравнени на писиарните, потвърди още д-р Маджаров.

"За мен е важно, че и БЛС подкрепят мнението на голяма част от експертите за приравняване на тестовете", заяви здравният министър.

"Очаквам работната група да приключи до края на седмицата, аз да пусна заповед за тяхното приравняване на 21 декември, след това ще има време НЗОК и Информационно обслужване да предприемат организационните действия това да се случи", добави Костадин Ангелов.