Плугчиева откри конференция за европейските фондове
Плугчиева откри конференция за европейските фондове / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
България трябва да докаже, че заслужава европейското си членство. Това заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева при откриването на конференция, посветена на предотвратяването на злоупотреби с европейските фондове. На форума се изказаха още вътрешният министър Михаил Миков и министърът на правосъдието Миглена Тачева.

По време на своето експозе вътрешният министър Михаил Миков подчерта, че наличието на корупционен елемент е характерно явление за всички посегателства на евросредства. Според него това е основен проблем при доказване на престъпленията в процеса на наказателното производство. Според Миков се очаква намесата и на правозащитни организации и на други страни членки на ЕС при разкриването на престъпления от този род.

От своя страна правосъдният министър Миглена Тачева подчерта, че думата превенция не трябва да се пренебрегва и забравя, както се случва напоследък. Тя отправи най-сериозни критики към бездействието на контролните органи. То е равносилно на съучастничество в извършените престъпления, бе категорична Тачева.

На форума, който продължава и в този момент, се изказаха директорът на фондация „Фридрих Еберт” за България Марк Майнардус и Миклош Маршал – директор за Европа и Централна Азия на „Трансперънси Интернешънъл”.