Плевнелиев свиква съвета за национална сигурност в началото на ноември
Плевнелиев свиква съвета за национална сигурност в началото на ноември / снимка: БГНЕС

Държавният глава Росен Плевнелиев планира Консултативният съвет по национална сигурност да заседава в първата половина на ноември.

Това той каза в отговор на въпрос днес пред журналисти в Благоевград, където участва заедно с премиера Бойко Борисов и министри в откриването на Лот 2 Дупница - Благоевград от магистрала „Струма”.

„Планирам Консултативният съвет по национална сигурност да заседава в първата половина на ноември месец, съобщи президентът. Темата ще бъде за геополитическите промени и оттам-нататък да извадим своите изводи за адаптиране на системата за сигурност в България, не точно фокусирано върху бежанците, а геополитическите промени и свързаните с това рискове пред България”, посочи държавният глава.

Президентът отговори и на въпрос за неглижирането от страна на политическите партии в предизборната кампания на темата за инициирания от него референдум за въвеждане на дистанционно електронно гласуване, който ще се проведе заедно с местните избори в неделя.

„Политическите партии неглижираха референдума в очите на целия народ, това е факт”, каза Плевнелиев. Дано да си извадят изводите в последните дни на кампанията и дано да покажат това отношение, което народът очаква от тях, посочи той.

„В продължение на 25 години преход народът се чувства по следния начин: идват избори, обещават политиците всичко и след това за следващите четири години всичко е в забвение и пак - до следващите избори. За да разбием този цикъл, който води до много по-ниско доверие на гражданите в политиката и в институциите, трябва този референдум да се случи и трябва той да бъде началото на референдумите в България оттук-нататък, разбира се, по смислени теми, изцяло в интерес на народа”, изтъкна държавният глава.

Източник: БТА