Плевнелиев призова за преодоляване на конфронтацията между партиите
Плевнелиев призова за преодоляване на конфронтацията между партиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Необходимо е представителите на всички политически сили в България да предприемат действия за преодоляването на конфронтацията между партиите и да работят за обединението на българското общество. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който проведе днес работна среща на „Дондуков" 2 с посланиците на държавите-членки на ЕС и на страните от Европейското икономическо пространство.

Държавният глава обсъди с дипломатическите представители актуалната обстановка в страната, въпросите, свързани с бежанската вълна от Близкия Изток и Северна Африка, както и теми от дневния ред на Европейския съюз.

Според държавния глава в ситуация на изострено политическо противопоставяне именно партийните лидери са тези, които трябва да постигнат съгласие и да пристъпят към решаването на въпросите, породили днешната криза. „Това е възможно, само ако политическите лидери се придържат и отстояват демократичните ценности и демонстрират способност да се обединят около общи приоритети", каза още Росен Плевнелиев.

Президентът подчерта, че България е готова да участва активно в изработването на обща Стратегия на Европейския съюз за бежанците и нелегалните имигранти в рамките на гръцкото и италианското председателството на Съюза през 2014 г.

„Проблемът с бежанците не е само на отделните страни-членки, а европейски проблем", подчерта Плевнелиев и отново призова за солидарност в рамките на ЕС и за предприемането на мерки в дългосрочен план на европейско равнище.

Президентът посочи, че популистката реторика по отношение на бежанците през последните дни е неприемлива и институциите в България следват общ подход за недопускане на прояви на ксенофобия.

България напълно подкрепя Процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, коментира Росен Плевнелиев и допълни, че този процес е с историческо значение за държавите от Балканите и за утвърждаването на демократичните ценности и норми на поведение в региона.

„Затова очакваме в скоро време напредък в разговорите за подписване на двустранен договор за добросъседство с Македония върху принципите на Съвместната декларация от 1999 г.", каза още Плевнелиев.