Пиебалгс: Няма връщане назад за 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”
Пиебалгс: Няма връщане назад за 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Няма връщане назад по отношение на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Съжалявам да го кажа, но въпросът с двата реактора е решен още през 1999 година. Това каза еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс. Той участва в международна парламентарна конференция за енергетиката в Европа.

На въпрос има ли шанс за спасяването на блокове 3 и 4 на атомната ни централа, латвийският еврокомисар бе категоричен – моята позиция и тази на Европейската комисия не са се променили.

Въпросът за АЕЦ „Козлодуй” и сигурността на енергийните доставки в Европа ще обсъди еврокомисарят по енергетиката с премиера Сергей Станишев. По думите на Пиебалгс с географското си положение България има стратегическо значение за транзита на петрол и природен газ за Европа. От друга страна държавата е голям производител на електроенергия за региона.

По отношение на енергийната зависимост от Русия, еврокомисарят заяви, че е очевидно, че Москва играе голяма роля в доставките на енергийни ресурси за България. Тази зависимост може да бъде преодоляна чрез диверсификация на доставките. Елемент от нея е подкрепяният от Брюксел газов проект НАБУКО, в който страната ни участва.

По отношение на ядрената енергетика, руските технологии са конкурентни, а страната не доминира на пазара като единствен доставчик, което не буди притеснение, допълни Андрис Пиебалгс. България трябва да насърчава използването на възобновяеми енергийни източници и енергийната ефективност, препоръча еврокомисарят.