„Хората трябва да са спокойни. Енергийната система работи нормално. Износът е временно спрян. Вяска държава иска да гарантира енергийната си сигурност", каза пред NOVA министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. По думите й и Гърция, и Румъния са спрели износа.

България спря износа на ток

"Искам напълно да опровергая всички инсинуации, че ще има режим на тока. Тези спекулации със страховете на хората го правят БСП. Не е колегиално и не е етично да се правят тези неща и да се плащат хората", заяви енергийният министър в оставка.

Попитана защо, щом се стига до момента да се търси ток от съседни държави и до спиране на износа, не се мисли за строителството на АЕЦ „белене" Петкова попита: „Трябва ли за една или две седмици в годината, в които има свръх потребление, да се стои АЕЦ „Белене"?. Ние сме за изграждането на нова централа, но нещата трябва да са ясни", каза тя.

Властта успокои: Режим на тока няма и няма да има

По думите й няма опасност да не ни стигне електричеството, тъй като са предприети мерки, които да гарантират енергийната ни сигурност.

„Ще проверяваме всички въглищни централи. От вчера всички централи работят с необходимата мощност. Ако се докажат нарушения санкции ще има", увери тя.

Източник: nova.bg