Петима убити след битова драма в София
Петима убити след битова драма в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съседката Жанет Борисова за трагичния инцидент
60330
Съседката Жанет Борисова за трагичния инцидент
Съседът Емил Борисов за драмата със Савови
Петима убити след битова драма в София
  • Съседката Жанет Борисова за трагичния инцидент
  • Съседът Емил Борисов за драмата със Савови
  • Петима убити след битова драма в София

Семейство от петима души бяха открити мъртви снощи в дома им столичния квартал „Гоце Делчев", съобщи за Дарик старши комисар Валери Йорданов.

Четиричленното семейство Савови и възрастната им баба са убити в дома им, който се намира в блок 254 на квартала. Тялото на 79-годишната Здравка полицаите открили в коридора на апартамента с кръв около нея и гилза. В съседни стаи са намерени още четири трупа: Наталия и Васил Савови, съответно на 54 и 55 години, и двамата им сина Владимир и Георги - на 27 и 21 години. По някои от телата има огнестрелни рани, по други - прободни. На мястото на инцидента е намерен нож, много гилзи и законно притежаваният пистолет на Васил Савов. Предполага се, че убийствата са извършени в началото на седмицата. По първоначални данни става въпрос за битов скандал. По непотвърдена информация по-големият син Владимир, който е с психично заболяване, е убил своите роднини, след което е посегнал на живота си.

Сигналът за трагедията е подаден снощи около 21.00 часа от Жанет и Емил Борисови, които живеят на третия етаж срещу семейство Савови и имат ключ за жилището им. Те разказаха, че не са виждали семейството от понеделник и заради теч по долните етажи се е наложило да отключат и да проверят какво се случва. „Видях свито човешко тяло, което разпознах, че е на леля Здравка. Мъжът ми извика доктора, живеещ на първия етаж", каза Борисова, а съпругът й допълни: „Като видях толкова кръв, нож и гилза, казах на доктора да изчезва от там веднага. Докторът каза, че според него тази кръв не е засъхнала сега, а е поне от 24 часа. Тогава се обадихме на 112, на полицията.

Възрастната Здравка е била в коридора на апартамента с чанта в ръка, а останалите четирима убити - по пижами. За това се предполага, че убийството е извършено късно вечерта или рано сутринта. На този етап от разследването се смята, че извършителят е член от семейството, а според Жанет и Емил Борисови това е болният Владимир Савов. „Той не беше буен, агресивен. Някаква тиха лудост.... Извеждаха го на разходка", каза Емил. Според Жанет Борисова, „това е някаква форма на шизофрения". „Всичко това, което напоследък гледахме по телевизията, убийства, в Щатите, онзи на острова, това му е помогнало да превърти. Аз съм се чудила, ако това негово състояние се задълбочи и стане агресивен, как ще се справят с това момче. Съмняваха се, че може Васко да е превъртял, защото той е зет на къща. Като пишехме със следователката протокола, аз им казах, че съм сигурна, че всичко е тръгнало от Владо", коментира Жанет.

Петима убити след битова драма в София
netinfo

Васил Савов е бивш служител от Министерството на отбраната, сега пенсионер, а неговата съпруга Наталия - бивш служител на Министерството на вътрешните работи.

Според специалисти Владимир Савов вероятно е бил с умствена изостаналост и някаква форма на шизофрения. Според д-р Цветеслава Гълъбова, ако той е извършил петорното убийство, стореното прилича на „разширено самоубийство". В такива случаи болният убива близките си, тъй като смята, че ги спасява или изпитва някакво чувство на вина.

„Обикновено разширени самоубийства се случват при друг вид патология, при много изразена депресия, при която пациентът решава освен себе си да убие, да спаси своите близки. Мотивите са изцяло болестни, психотични, налудности за спасяване, за вина. Заедно с това обаче не е невъзможно такъв тип самоубийство да се извърши и от пациент с шизофренно разстройство, като пак мотивите са болести. В случая, с Владимир Славов той е бил обгрижван от близките му. Поради естеството на психичната болест, това е част от психопатологията на болестта, пациентите могат да изпитват еднакво силни чувства на любов и на омраза към едни и същи хора и това са най-често близките им. Поради десоциализацията и самоизолацията много често агресивните актове са насочени именно към хората, които полагат грижи за тях. Агресията може да се отключи със скандал, може да е обмислена, може да е на база решение да ги спаси от нещо. Това ще докаже само разследването, но е възможно и то да не стигне до истината. При такъв тип инциденти понякога мотивите остават неясни. При нас няма данни да е лекуван, но може в друга клиника или в градски диспансер да е лекуван. Но поради липса на единен регистър и липса на хоризонтални връзки между лечебните заведения, ние не разполагаме с такава информация", споделя д-р Цветослава Гълъбова.

Все още не е ясно как е лекуван Владимир, посещавал ли и клиника или е приемал медикаменти вкъщи.

Огледът на полицията приключи около 6.30 тази сутрин, като продължи повече от осем часа. В момента разследващите извършват анализ на това, което е установено по случая от огледа. Назначават се експертизи, иззети са обтривки от ръцете на лицата, обясни шефът на СДВР старши комисар Йорданов. Назначените експертизи и резултатите от аутопсията ще установят кой е стрелял, тъй като категорично към този момент не може да се каже как е започнал скандалът, как са се развили събитията и кой е останал последен жив от петимата, обясни старши комисар Йорданов. По думите му всяко твърдение за евентуалния извършител на този етап е несериозно.

Петима убити след битова драма в София
netinfo