Пенгезов: И съдия Мими Петрова има забавени дела
Пенгезов: И съдия Мими Петрова има забавени дела / снимка: Sofia Photo Agency
Пенгезов: И съдия Мими Петрова има забавени дела
55173
Пенгезов: И съдия Мими Петрова има забавени дела
  • Пенгезов: И съдия Мими Петрова има забавени дела

На всеки трябва да бъде потърсена отговорност - така коментира уволнението на Мирослава Тодорова председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, който пръв сигнализира ВСС за забавените дела на съдийката.

На въпрос дали с това уволнение се „запушва устата" на един от реформаторите в съдебната система, той отговори: „В никакъв случай. Не може да има реформатор, който не си изпълнява служебните задължения, това е несъвместимо едно с друго".

Пенгезов отрече да има връзка между уволнението на Мирослава Тодорова и това, че тя заведе дело срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов: „Безобразията, които е вършила тази колежка, са продължавали години и се е възползвала от положението си на председател на Съюза на съдиите в България да я прикриват и да не й потърсят отговорност. На всеки трябва да бъде потърсена отговорност в края на краищата. Не бива да се говори за искане на реформи и за неизпълнение на служебните задължения. Това е безсрамие и безочие".

Според Веселин Пенгезов днешното решение на ВСС е трябвало да се случи, и то не само спрямо съдия Мирослава Тодорова: „Съдия Мими Петрова има забавени повече дела и за по-дълъг срок".