Партиите от РБ се събират на първия си съюзен конгрес
Партиите от РБ се събират на първия си съюзен конгрес / БГНЕС, архив
Партиите от РБ се събират на първия си съюзен конгрес
92289
Партиите от РБ се събират на първия си съюзен конгрес
  • Партиите от РБ се събират на първия си съюзен конгрес

С националния химн и химна на Европа започна Първият конгрес на Реформаторския блок в София. В залата в Интерекспо център присъстват 1960 делегати, обяви Даниел Вълчев и откри Първия конгрес на РБ.

На конгреса ще бъдат разписани правила за групово и индивидуално членство и ще бъде избран национален координационен съвет. Коалицията ще утвърди и приоритетите си в кампанията за предстоящите през март предсрочни парламентарни избори. Програмата на конгреса не предвижда избор на лидер.

Реформаторите с първи съюзен конгрес в края на месеца

Движение „България на гражданите", СДС, БЗНС, Българска нова демокрация и Народна партия „Свобода и достойнство" провеждат общ съюзен конгрес за първи път от създаването на Реформаторския блок. На форума се очаква да присъстват и отделни членове на Демократи за силна България, партията, която напусна обединението.

Това е поредният опит на РБ за общ конгрес. Досегашните бяха осуетени заради неразбирателство между партиите в него и противопоставянето предимно между ДСБ и ДБГ за лидерството.

РБ: България трябва да се възползва от статута си на пълноправен член на ЕС

Програмата на свикания днес конгрес не предвижда избор на лидер. Според членове на РБ обаче на конгрес всичко може да се случи. При обявяването на датата на конгреса Найден Зеленогорски заяви, че блокът ще продължи да бъде управляван на екипен принцип, като е постигнато съгласие всяка партия да запази суверенитета и независимостта си.

Найден Зеленогорски: Вратата на РБ не е затворена за никого

На форума днес ще бъдат разписани правила за групово и индивидуално членство, което ще позволи към Реформаторския блок да се присъединяват не само партии, а и отделни личности и структури. Ще бъде избран Национален координационен съвет, в който ще членуват 50 души. Ще бъдат обсъдени и предстоящите предсрочни парламентарни избори и участието на Реформаторския блок в тях.