Пак отложиха делото за катастрофата на Бакаджика
Пак отложиха делото за катастрофата на Бакаджика / снимкa: DarikNews

Неявяването на две вещи лица стана причина за отлагане на делото за катастрофата на Бакаджика. Те са изготвили съдебно-медицинската експертиза на двама от загиналите при катастрофата.

Защитата на двамата обвиняеми - Слави Славов, собственик на автобуса и на шофьора Господин Господинов предяви допълнителни искания - за призоваване на нови свидетели - очевидци, полицаи, технически лица, за седморна автотехническа експертиза, за представяне на допълнителни справки от институции и други доказателства.

На заседанието днес не бе уважено искането на адвокат Марияна Гърдева за спиране на съдебното производство срещу обвиняемия Господин Господинов, шофьор на автобуса-убиец, който катастрофира на Бакаджиците край Ямбол. При ужасяващата катастрофа на 29 май миналата година загинаха 18 души.

Защитничката на Господинов обоснова искането си на база петорната съдебно-медицинска експертиза. Според медиците-експерти шофьорът Господин Господинов е получил посттравматично стресово разстройство и е изпаднал в реактивна депресия. Тези психични разстройства поставяли под въпрос годността на подзащитния й да участва в съдебния процес и настоя за ново изследване, заяви Гърдева

На днешното заседание бяха изслушани свидетели на катастрофата, чиито показания се покриваха с казаното досега от други свидетели. Вещите лица, осъществили петорната съдебно-техническа експертиза, дадоха показания. Според тях спирачната система на автобуса не била изправна.

Съдебният състав реши, че заседанието се отлага и се насрочва за 8 април. До три дни ще стане ясно дали ще бъдат уважени исканията на защитниците.

Съдебните заседания по делото за Бакаджика започнаха на 1 февруари и трябваше да приключат на 5 февруари. На 4 февруари адвокат Гърдева колабира в залата и продължението на процеса бе насрочено за днес - 8 март. Обвиняеми по делото са собственикът на автобуса Слави Славов и шофьорът Господин Господинов. Срещу двамата е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост и за немарливо изпълнение на служебните задължения. Водачът на автобуса е обвинен и за шофиране с несъобразена скорост по голям наклон и с алкохол в кръвта от 0,66 промила. Досега са разпитани над 170 свидетели.

*Текстът е актуален към 16.47 ч.